Två tåg som blev stillastående inne i tunneln evakuerades.

Stora störningar i tågtrafiken söder om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken söderut från Stockholm Central har stått helt stilla på grund av en nedriven kontaktledning i tunneln vid Stockholm Södra. Nu är ett spår öppet, men förseningarna är stora.

Det har varit kaotiskt i tågtrafiken på torsdagen efter att en kontaktledning revs ner. Ett pendeltåg och ett regionaltåg har stått stilla i tunneln vid Stockholm Södra och orsakade totalstopp i trafiken.

Vid 13-tiden var tågen evakuerade och skulle forslas bort med hjälp av ett hjälplok. Därefter påbörjades reparationen av kontaktledningen.

– Det finns en försiktig förhoppning om att det ska vara ordning på sakerna igen klockan sex i morgon bitti. Men det är bara en prognos, säger Peter Behrman på Trafikverkets pressjour.

Många tåg på kö

Ett av två spår är nu öppna.

– Nu har det ju varit stopp ett tag, så det står många tåg på kö, och det kommer ta ett tag innan det kommer på rull igen, säger Peter Behrman på Trafikverkets pressjour.

Resenärer får enligt Trafikverket räkna med förseningar på ett par timmar, i enstaka fall mer än så.

Pendeltågen står stilla

För pendeltågsresenärer vänder tågen söderifrån i Älvsjö och de norrifrån vid Stockholm Central. SL har satt in ersättningsbussar mellan tunnelbanestationen Telefonplan och Älvsjö.

– Resenärerna får ta tunnelbanan till Telefonplan och resa vidare därifrån. Man får räkna med att det här stoppet kommer pågå ett tag till, säger Christian Hoffmann, presskontakt på SL.

Tågstoppet påverkar både pendeltåg och fjärrtåg. De fjärrtåg som drabbas är mellan Stockholm och Hallsberg, Eskilstuna, Norrköping, Karlstad, Göteborg och Malmö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.