Takras på Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Ingen skadades fysiskt och stallet intill har säkrats, men vädret gör det fortsatt farligt på taken.

På juldagen fick värmdö ridklubb en mycket ovälkommen överraskning.

– Jag och min dotter var en sadling från att gå in i ridhuset. Jag hörde bara ett fruktansvärt brak och sen kom det en orkanliknande vind genom stallgången, med hö och spån. Och sen var det totalt tyst, säger Yvonne Andrin, verksamhetschef på Värmdö Ridklubb.

Som tur var skadades ingen fysiskt och efter intensivt arbete har stallet som ligger vägg i vägg med ridhuset säkrats och hästarna som snabbt evakuerades har kunnat flytta tillbaka.

– Det här är en fastighetsägares värsta mardröm och vi är jätteglada att ingen har blivit skadad. Mycket snö och väderomslag ökar risken för sådana här olyckor men vi göra allt för att det inte ska inträffa, säger Per Hallsten, fastighetschef på Värmdö kommun.

Vad gör ni konkret?

Vi skottar ju av taken för fullt och hade före jul 20 man igång och efter jul 30 man eftersom det är en bra tid när skolor och förskolor är stängda.

Runt om i ABC-området ligger snön tjock och tung på taken och om man inte har kontrollerat sitt eget tak kommer ytterligare en varning från värmdö.

– Vi har en man avsatt för att enbart titta på istappar, eftersom att väderläget gör att istappar bildas väldigt snabbt. Det är rena istappsfabriken, säger Per Hallsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.