Tältläger i Jordbro

Uppdaterad
Publicerad

Efter avhysningen i Sollentuna har ett nytt tältläger byggts upp i Jordbro, nära ett vattenskyddsområde.

På torsdagen efter att romer avhysts av kronofogden från Sollentuna skapades ett nytt läger, den här gången i Jordbro i Haninge. Lägret ligger på kommunal mark och har satts upp på ett vattenskyddsområde där det inte är tillåtet att campa. Representanter från kommunens socialförvaltning har besökt platsen och konstaterade att ett 30-tal EU-immigranter fanns i lägret.

Lägret är uppsatt på Hanvedens vattenskyddsområde. Här har kommunen sin dricksvattenreserv och vattnet härifrån används också för livsmedelsproduktion, vilket gör att kommunen ser mycket allvarligt på lägret.

EU-migranter i Stockholm

Under fredagen informerades de boende i lägret att de inte har tillstånd att uppehålla sig på platsen. Kommunen har anlitat tolk och tryckt upp information till de boende i lägret på deras eget språk för att informera om varför de inte kan stanna på vattenskyddsområdet.

Eftersom det finns stor risk för förorening av dricksvattnet har kommunens förvaltningar förstärkt ordinarie verksamheter och utökat tillsynen vid vattenverket för att skydda vattentäkten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet