Tänd ett virtuellt ljus i verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Besökare på Hedvid Eleonoras kyrka behöver inte ta sig till kyrkogården under allhelgonahelgen utan kan tända virtuella gravljus som i år dessutom tänds i verkligheten.

I helgen är det allhelgonahelg och många går till gravplatser för att tända ljus. Men på fyra kyrkor runt om i landet behöver man inte ta sig till kyrkan för att tända ett ljus för de man tycker om.

Besökarna kan via en hemsida tända ett ljus för någon och då tänds ett träd fullt av LED-lampor på kyrkogården. 

Det är Svenska Kyrkan som kopplar samman den fysiska världen med den digitala och låter besökarna tända virtuella ljus som sedan tänds i verkligheten.

Projektet rör fyra kyrkogårdar i landet: Hedvig Eleonoras kyrka i Stockholm, Kreamtoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Österdsund och Ruds kyrkogård i Karlstad.

–Det här ger fler en chans att uttrycka sorg, längtan eller hopp, säger Mattias Nihlgård, chef för kommunikationsutveckling på Svenska Kyrkan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.