Utredning om terrordåd läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av självmordsbombningen i Stockholm för fyra år sedan läggs ner. Det meddelade åklagare Agneta Hilding Qvarnström i dag.

Eftersom den misstänkte för terrordådet, Taimour Abdulwahab, dog i dådet i korsningen Bryggargatan/Drottninggatan i Stockholm i julhandeln 2010 var det inte oväntat att utredningen läggs ned.

Av allt material som inhämtats och analyserats har man inte kunnat fastställa att någon ytterligare person i Sverige har varit inblandad i dådet som skedde mitt i julruschen på Bryggargatan den 11 december 2010.

Bombdåd i Stockholm 2010

Under de senaste åren har Säpo jobbat intensivt för att kartlägga Taimour Abdulwahabs kontakter med andra terrorgrupper utan att hitta någon koppling.

Bara en dömd

Bara en person i Skottland har kunnat knytas till Taimour Abdulwahab.

Nasserdine Menni, vän till Taimour Abdulwahab, dömdes för att ha försett Abdulwahab med 60.000 kronor. Domen har dock inte vunnit laga kraft ännu.

Åklagare Agneta Hilding Qvarnström har försökt få tillstånd ett förhör med den person i Irak som Taimour Abdulwahab talade med på telefon cirka en timme innan han sprängde sig till döds.

När personen i fråga hade identifierats fick hon under våren 2014 besked om att denne fanns i områden som kontrolleras av IS. Agneta Hilding Qvarnström bedömde då att det inte var möjligt att genomföra något förhör, uppgav hon på en presskonferens i dag.

– Vi har släppt det spåret, lite eftersom det har gått fyra år och vi inte har för avsikt att åka till Irak och hålla förhör, sade åklagaren.

Kan ha beställts

Ändå medger hon att namnet skulle kunna säga en del – bomben kan ha varit beställd från Abdulwahabs forna hemland Irak, som han besökte minst tre gånger åren före sin död. Han sade sig också ha rest till regionen för jihad.

– Vi tänker också att det kan ha varit ett kontantkort som någon köpt till någon annan men vi vet inte.

Även flera förhör som man velat genomföra i England har inte kunnat komma tillstånd, berättade åklågaren.

1.600 förhör

Vid presskonferensen sade Hilding Qvarnström också att utredningen visserligen är nedlagd men att den kan komma att återupptas om nya uppgifter kommer fram.

Man vill fortfarande ha in tips från allmänheten, speciellt när det gäller händelser och iakttagelser i anslutning till Taimour Abdulwahabs resa från Tranås till Stockholm.

– Förundersökningen är nedlagd men vi välkomnar ny information om det finns. Man kan återuppta en förundersökning om det tillkommer nya uppgifter. Uppgifter vi välkomnar är platser där bomberna tillverkades. Och också information om ett tidsspann på 40 minuter från det Taimour Abdulwahab lämnade lägenheten i Tranås och tills det att han sätter sig i bilen och kör mot Stockholm, sade hon.

Enligt åklagaren är arbetshypotesen att Taimour Abdulwahab under de 40 minuterna ”ordnade med bomben”. Trots flera husrannsakningar har man inte kunnat hitta platsen var det i så fall skett.

100 poliser

Cirka 100 poliser har varit inblandade i utredningen. Omkring 1.600 förhör har hållits och ett antal husrannsakningar och 94 beslag har genomförts.

Av de 395 spår som undersökts är 306 från Tranås, Bryggaregatan och Olof Palmes gata. Även 89 spår från den utbrända bilen på Olof Palmes gata har undersökts.

– När det gäller bombtillverkningen har vi rekonstruerat bomberna. Det var tryckkokare som fylldes med sprängmedel och det var aluminiumflaskor som också fylldes med sprängmedel men också kulor och spik på utsidan, sade Agneta Hilding Qvarnström.

Vid presskonferensen redogjorde Agneta Hilding Qvarnström också för Taimour Abdulwahabs radikalisering. Han blev alltmer radikal när han bodde i Luton i England. Han förespråkade dessutom våld och till slut var han inte välkommen i den lokala moskén.  

Bakgrund: Sveriges första självmordsdåd

Den 11 december 2010 sprängde sig 28-årige Taimour Abdulwahab till döds, mitt i julruschen i centrala Stockholm.

Taimour Abdulwahab flyttade från Irak till Sverige på 1990-talet och till brittiska Luton 2001. När han återvände till Sverige var det för att utföra en hämnd. Kort innan självmordsbombningen mejlade han ljudfiler på svenska, engelska och arabiska till TT, Säpo och till sin fru.

Där nämnde han bland annat den kontroversielle konstnären Lars Vilks – känd bland annat för sin teckning av Muhammed som rondellhund – och Sveriges militära insats i Afghanistan.

Abdulwahab vandrade flera gånger av och an mellan Bryggargatan och julskyltade Drottninggatan, in och ut ur folkmassan samtidigt som han försökte att få sin egentillverkade bomb att detonera.

När den väl gjorde det hade han precis vikit av på sidogatan och den enda som dog i attacken var han själv.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet