Petter Berndalen bakar sitt eget surdegsbröd.

Testade äta närproducerad mat i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Handlar bara närodlad mat direkt från bönderna.

Går det att leva enbart på närproducerad mat, köpt direkt av producenterna, trots att man bor mitt i storstan? Petter Berndalen bestämde sig för att testa. I snart ett år har han inte satt sin fot vare sig på Ica, Coop eller Lidl och den lilla tvåan i Hammarbyhöjden har förvandlats till en välfylld matbod.

För ett år sedan sprang Petter Berndalen till mataffären två gånger om dagen för att handla mat som mättade snabbt. En dag började han ifrågasätta sin matvanor och konsekvenserna av att köpa varor influgna från hela världen. Det var varken miljö- och djurvänligt. Han bestämde sig för att bara handla närproducerat.

Svårt i början

Petter har alltid varit intresserad av matlagning, men det var mycket han inte kunde när projektet startade.

-Det svåraste i början var väl helt enkelt att hitta alla jag skulle handla av och saker som jag kunde laga av det jag hittade, säger Petter Berndalen.

Startade en blogg

Petter startade en blogg, Husfadern, där han beskrev sina mödor men också delade med sig av recept och framgångar. Bloggen följs nu av 1000-tals människor som inspirerats av hans sätt att leva. Det låter som om det tar massor med tid, men Petter menar att det gör det inte. Nyckeln heter framförhållning.

-Ja precis. Det gäller att ha många bollar i luften. Någon sak i blöt där, en annan sak marineras i kylskåpet. Gör en pastadeg några dagar tidigare, då går det jättesnabbt att kavla ut den och slänga ner i en kastrull. Då har du färsk pasta på några minuter!

Sparar pengar

Petter har efter det här året märkt att han sparat mycket pengat. Genom att köpa tex en halv kalv åt gången och frysa in, får han ner priset. Och hemtillverkad pasta och bröd blir betydligt billigare än köpt. Och vissa saker får han helt gratis av handlarna.

Svartpeppar och salt är några av sakerna Petter inte kan använda sig av eftersom det inte är lokalproducerat. Men till sin förvåning har han upptäckt han inte saknar kryddorna.

Förbättrat smaksinne

-Ja ungefär efter 6-7 månader hände det något, smaker och lukter blev starkare och mina sinnen mer skärpta. Det måste vara kosten, jag har ju inte förändrat något annat i livet. Det är häftigt faktiskt.

Snart har det gått ett år och matprojektet börjar lida mot sitt slut. Hur ska han fira det?

Tänker fortsätta

-Ja det är många som frågat vad jag ska göra. Ska jag kasta mig in på Ica? Men jag vill inte ha någonting i en Icabutik. Frågan är vad jag ska göra egentligen? Jag tror det bästa är att fortsätta. Det här är så himla bra! Det är den bästa present jag kan ge mig själv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.