Tinne dansar med hästar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmaren Tinne Vilhelmson Silfvén är bland de bästa dressyrryttarna i världen. I helgen gör hon upp om världscuptiteln när finalen det fria dressyrprogrammet avgörs. För ABC visar hon hur hon lärt sin häst dansa till musik.

Tinne Vilhelmson Silfvén är tillbaka i stallet på Lövsta stuteri i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Hon och hästarna har legat i hårdträning i Florida i vinter och plockat viktiga poäng inför den stundade världscupfinalen i så kallad ”kur”,  det fria dressyrprogrammet till musik.

Fyrbent danspartner

Det funkar ungefär som konståkning men frågan är – kan hästar verkligen dansa? ABC var med när hon gjorde en sista finslipning tillsammans med sin danspartner, 11-årige valacken Don Auriello, till vardags kallad ”Anton”.

– Det är så härligt när hästen och musiken passar ihop! Det blir en otroligt rolig kombo och höjer vårat uppdrag litegrann, utbrister Tinne Vilhelmson Silfvén.

Är hästar musikaliska?

– De känner igen takt och rytm,  och lär sig känna igen sin musik så de har absolut ett gehör för musiken, förklarar Tinne Vilhelmson Silfvén.

En ”kur” är inget man slänger ihop i en handvändning. Först gör man en koreografi,  ju svårare rörelser desto högre domarpoäng. Sedan väljer man musik. Valet är ofta strategiskt. Kuren Tinne tävlar med i helgen gjordes till London-OS och med engelsk musik av The Who. Tinne tog proffessionell hjälp av holländaren Cees Slings och fick specialskriven musik Ett arbete som tog närmare ett år.

När Sveriges ledande dressyrdrottning Tinne Vilhelmson Silfvén bjuder upp till dans på Scandinavium i helgen gör hon det som en av världens bästa dressyrryttare.

Växande sport

Den här vintern har hon radat upp personbästa med svenska rekord. Framgångar som bidragit till att intresset för dressyr ökar. Sporten är på frammarsch.

Bara i Stockholmsområdet har antalet dressyrtävlingar ökat med 88 procent under de senaste från 2006 till 2012.

Helgens WC-final i Göteborg beskrivs som årets största händelse inom ridsporten. Och nu gäller det att Tinne & Anton håller takten.

Följ tävlingarna på SVT Play under lördagen. Start klockan 15.50.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.