Foto: TT

Tio års fängelse för mord i Östberga

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 30-årige mannen friades av tingsrätten. Men hovrätten är av en helt annan uppfattning och dömer honom till tio års fängelse för medhjälp till mordet på en man i Östberga förra hösten.

30-åringen lockade och dirigerade offret till mordplatsen, anser hovrätten.

Södertörns tingsrätt friade i våras alla de tre åtalade för mordet i Östberga i september 2013.

Dödsskjutningar i Örby och Östberga

Enligt åtalet i tingsrätten skulle en då 26-årig man ha skjutit offret med minst fem skott. Två personer, en då 18-årig och en då 29-årig man, åtalades för medhjälp till mord. Det är den senare som nu har fällts för medhjälp till mord.

”Helt klart planerat”

Enligt tingsrätten kunde åklagaren inte bevisa att de åtalade hade begått något brott.

Hovrätten konstaterar att det står helt klart att mordet var planerat. ”Mordet har inte föregåtts av något gräl eller liknande mellan offret och gärningsmannen utan offret har avrättats kort tid efter det att han klev ur bilen på Stamgatan”, skriver Svea hovrätt.

Försvårande omständigheter

”När det gäller åtalet mot mannen finns många mycket försvårande omständigheter som med styrka talar för att han varit inblandad i planeringen av och en nödvändig förutsättning för utförandet av mordet”, fortsätter hovrätten.

Enligt åklagaren var mordet en del i en konflikt mellan två grupperingar med kopplingar till Hagsätraområdet respektive Bredängsområdet. Konflikten började under sommaren, och två dagar före mordet i Östberga sköts en person med kopplingar till Hagsätragruppen i Örby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Örby och Östberga

Mer i ämnet