Tonåringar åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två 17-åringar åtalas för att ha våldtagit en ung kvinna i ett skogsområde i Älvsjö i Stockholm i augusti.

En 19-åring åtalas för medhjälp till grov våldtäkt. En fjärde person är också misstänkt för brottet, men släpptes på onsdagen på grund av sitt psykiska tillstånd.

Männen, som för kvinnan är okända, är alla straffade sedan tidigare. De ska ha stött på varandra i ett skogsområde och omständigheterna gör att åklagaren bedömer våldtäkten som grov.

”Kvinnan var särskilt utsatt”

– Hon har dels utsatts för våld och tvång och dels befunnit sig i en särskilt utsatt situation då hon har varit drogpåverkad. Det har även varit flera personer på målsäganden, det har varit en hotfull situation och gärningsmännen har varit okända för målsäganden, säger kammaråklagare Mathias Lidberg.

Enligt åtalet vågade kvinnan aldrig ropa på hjälp eller kalla på uppmärksamhet under våldtäkten.

Kammaråklagare Mathias Lidberg menar ändå att bevisningen är god.

– Det finns en teknisk bevisning i form av sms och innehåll från chattar och facebookkonversationer angående den här händelsen och omständigheter kring händelsen, säger han.

Rättegången inleds den 3 december och beräknas pågå i sex dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.