Trillingfamilj i Spånga nekas hemhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Att vara förälder till trillingar är inte lätt och familjen Hellströms son Love lider av en allvarlig sjukdom. Trots läkares inrådan nekas familjen hemtjänst.

Först kom Desiree, sen kom Lave och sist Love, som vårdas på sjukhus för sin lungsjukdom när ABC träffar familjen Hellström.

– De kom ju lite för tidigt, så det var lite oroligt tyvärr. De behövde lite hjälp med syrgasen redan från början. Men två blev friska på bara en vecka, säger pappan Daniel Hellström.

Att vara förälder till trillingar är inte lätt och Love lider av sjukdomen BPD som kräver syrgasbehandling och ett dammfritt hem. På läkare och kuratorers inrådan har Daniel och Cile därför ansökt om hemtjänst hos stadsdelsförvaltningen.

”Skrämd, chockad och arg”

Familjen erbjöds rådgivning och Love får vård 14 timmar i veckan, men hemtjänst fick blankt nej av handläggaren.

– Han sa att antingen så klarar ni er, eller så blir det familjehem. Man blir skrämd chockad och arg. Jag höjde rösten och undrade om det inte finns något mellanläge. Kan man inte få några timmars hjälp i veckan?

I andra kommuner i Stockholmsområdet har däremot trillingfamiljer beviljats hemtjänst. Det berättar flera föräldrar om i en Facebook-grupp.

– Jag förstår inte hur det kan vara så olika. Jag menar, vi bor i Stockholm allihopa.

”Vanligt föräldraansvar”

Ansvarig chef på Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning säger att rör det sig om ett vanligt föräldraransvar, då går man inte in med hemtjänst.

– Om det finns två friska föräldrar och barnet har inga funktionsnedsättningar så går vi inte in med praktiskt stöd, säger Margareta Ericson, avdelningschef för äldre och funktionsnedsatta.

Det finns ingen praxis för huruvida trillingföräldrar ska få praktisk hjälp i hemmet eller inte. Utan det är upp till socialförvaltningarna att göra individuella bedömningar enligt socialtjänstlagen. Svenska tvillingklubben, en förening för tvilling- och trillingföräldrar, har haft kontakt med många familjer i Hellströms situation och bekräftar att det råder stora skillnader mellan kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.