Trög start för Södertäljependeln

Publicerad

Medan SL:s höjdare ägnade söndagen åt att provåka den nya Arlanda-pendeln så skulle de hårt prövade Södertäljeborna i morse äntligen få tillbaks sin pendeltågstrafik. Men det gick – så där.

Sen förra sommaren har pendeltågstrafiken till Södertälje C varit helt avstängd medan Trafikverket byggt nytt dubbelspår på sträckan till Södertälje hamn. Idag skulle banan öppnas för trafik.

När första tåget skulle gå, vid niotiden, då jobbade Trafikverket fortfarande på att få banan klar. Så avspärrningsbanden på perrongerna  på Södertälje C hängde kvar långt in på eftermiddagen.

– Det är som det brukar vara med pendeltågen, säger resenären Berit Jönsson, lite uppgivet.

Förutom nya spår har Trafikverket byggt åtta nya järnvägsbroar på sträckan. Allt för att få en ökad kapacitet och minska risken för förseningar.

Först vid 16-tiden kom premiärtåget iväg – mot Gnesta.

Helt klart i vår

Fortfarande återstår en del arbeten innan projektet, som omfattar mer än dubbelspåret, enligt tidplanen kan avslutas till sommaren 2013. I projektet har även ingått att bygga om hela bangården i Södertälje hamn. Åtta kilometer spår har rivits upp och lagts tillbaka i nya lägen och med fler växlar för att ansluta till de nya spåren.

Åtta nya broar

Åtta nya broar ingår i projektet, varav en återstår att färdigställa. Den längsta bron är på 165 meter och löper ovanför centrumbanan på sträckan mellan Östertälje och Södertälje hamn.

Tidigare har tågen till och från Södertälje hamn måst invänta varandra på stationen men när trafiken kommer igång igen på söndag kan tågen mötas obehindrat. Full kapacitet blir det dock inte förrän den sista bron blir klar under våren.

Södertälje hamn har byggts om med nya plattformar

En annan påtaglig förändring, som resenärerna har kunnat följa på nära håll, är att själva stationen Södertälje hamn har byggts om med nya plattformar, en ny gångtunnel och två uppgångar med hiss och rulltrappa.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.