Foto: Leif R Jansson / TT

Tryckfall i vattenledning i Upplands Väsby

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hela Upplands Väsby och Sollentuna vaknade idag utan tryck i vattenkranarna.

– Det är en av våra huvudledningar som sprang läck i morse. Vi kunde relativt snabbt lokalisera och isolera läckan och leda om vattnet. Så nu är trycket tillbaka, säger Johan Krüger kommunikationschef på Norrvatten.

Boende uppmanas ändå att öppna vattenkranen försiktigt då det fortfarande kan finnas luft i ledningarna och man ska även spola tills vattnet är helt klart innan man dricker det. Missfärgningar kan förekomma, men man behöver inte koka vattnet.

Femte läckan på samma ledning

På Norrvatten bekräftar man att det är femte läckan som inträffar på den relativt nya ledningen. Den lades ner på nittiotalet, och den tänkta livslängden är ca hundra år.

– Det är en sträcka som med våra mått är relativt olycksdrabbad. Underhållet ser inte annorlunda ut än på andra ställen, så vi är säkra på att det handlar mer om själva ledningen. Det kan vara markförhållande som är ofördelaktiga eller materialet i ledningarna, eller sättet man lade ner den på som är orsaken till de här problemen, säger Johan Krüger.

Stor investeringar i ny ledning

Norrvatten tittar nu på en lösning med automatiska avstängningsventiler som gör att en läcka isoleras snabbare, och att boende på så sätt inte kommer att störas i samma utsträckning. Och på längre sikt handlar det om att byta ut hela sträckningen.

– Men det tar tid och är en stor investering. Det beräknas kosta mellan 150-200 miljoner kronor, så vi måste sprida ut det på några år. Men vi har en åtgärdsplan över hur det ska göras, säger Johan Krüger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.