Brist på barnmorskor i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Svåra prövningar väntar förlossningsvården i länet i sommar.

Förlossningsvården har varit en het politisk fråga i både Stockholm och i Uppsala. På gårdagens möte sa Barnmorskeförbundet att svåra prövningar väntar för dom kvinnor som ska föda i sommar och i Uppsala kan det att bli extra tufft.

– Uppsala lider brist på barnmorskor på grund av att de krävde högre lön och sa upp sig, säger Eva Nordlund som är vice ordförande i Barnmorskeförbundet. Det innebär att man kommer att ha halv kapacitet och att ca sex kvinnor per dygn måste åka någon annanstans för att föda.

Men enligt Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef för kvinnokliniken på Akademiska, rör det sig om hälften så många – i genomsnitt 3 kvinnor per dygn.

-Och det handlar inte om alla kvinnor som ska föda utan om de med planerade förlossningar, som ska genomgå kejsarsnitt eller vars förlossning ska sättas igång, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.