Tullens nya scanner ger resultat

Uppdaterad
Publicerad

Tullen i Stockholm har beslagtagit sex miljoner cigaretter på en vecka, vilket är nytt rekord. Bakom rekordet står den nya röntgenutrustningen, en ”scannerbil”, som underlättat arbetet med att hitta de gömda paketen.

Under hela förra året beslagtog tullen i Stockholm ungefär 15 miljoner smuggelcigaretter. Efter att man börjat använda den nya scannerbilen beslagtog man ungefär sex miljoner cigaretter bara på en vecka.

– Det är ett fantastiskt hjälpmedel som vi har fått till vårt förfogande nu, säger Mikael Lindgren, chef för brottsbekämpningen på Tullverket.

Det var för ungefär en månad sedan som tullen i Stockholm fick den nya scannerbilen, för att lättare kunna hitta smuggelvaror i fordon. Scannern kan beskrivas som en väldigt stor röntgenapparat, som flyttas runt mellan de olika hamnarna.

– Vårt arbete underlättas genom att vi istället för att plocka ur alla delar ur en lastbil, så kan vi få en bild av hur det ser ut inuti innan vi skulle behöva göra en sådan åtgärd. Med andra ord så sparar vi väldigt mycket tid, säger tullinspektören Magnus Berzelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.