Två nya båtlinjer i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Planerna om att utöka kollektivtrafiken med två nya båtlinjer går framåt. Nästa vecka ska trafiknämnden rösta igenom beslutet. Den ena av båtlinjerna kommer åka från Ulvsunda till Södersjukhuset och den andra mellan Söder Mälarstrand och Kungsholsmtorg.

Det som ska röstas igenom är att ge SL trafikplikten för båtlinjerna. Därpå kan de gå vidare med att gå till upphandling av båttrafiken.

Den ena båtlinjen kommer åka från Ulvsunda till Södersjukhuset på 52 minuter och ska trafikeras av sex båtar. På vägen stannar båtarna vid Solna strand, Huvudsta, Minneberg, Lilla Essingen, Hornstull och Årstadal. Den mindre skyttelinjen kommer åka mellan Söder Mälarstrand, Tegelbacken och Kungsholmstorg.

Kostar 47 miljoner per år

SL beräknar att drygt 900 personer kommer åka med Ulvsunda-båten varje dag. Samtidigt kommer driftkostnaderna för båtlinjerna ligga på 47 miljoner per år.

Stella Fare (FP) är vice ordförande för Trafiknämnden. Hon tror att SL underskattar hur många som kommer åka med båtarna.

– Jag tror betydligt fler kommer åka med båtarna. SL gjorde samma misstag när det gällde beräkningarna om hur många som skulle åka med tvärbanan, och även med skyttelbåtarna i Hammarby Sjöstad.

Planerar köra miljöbåtar

Vilken typ av båtar man vill ska trafikera båtlinjerna är oklart. Man ska ta fram eldrivna miljöbåtar men de kommer inte vara klar tills linjen startar. Istället kommer de trafikeras av mindre färjor. Från och med sommaren 2015 ska åtminstone skyttelbåtarna vara igång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.