Universitet kan bli privata

Uppdaterad
Publicerad

Universiteten i Stockholm och Uppsala kan komma att privatiseras. Enligt ett regeringsförslag ska svenska lärosäten i framtiden kunna välja att omvandlas från att vara statliga till att bli privata stiftelser. För att få igenom förslaget måste dock regeringen övertala Sverigedemokraterna som tveksamma till det.

Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, vill att svenska högskolor och universitet ska kunna välja att omvandlas och drivas i privat regi, om än med statliga pengar.

Lärosätena skulle då bli privata stiftelser vilket i princip skulle betyda att de skulle äga sig själva.

Jan Björklund menar att till exempel Stockholms och Uppsala universitet i framtiden behöver kunna hävda sig ännu bättre på en internationell marknad för att locka hit de bästa lärarna och forskarna, och att de då måste ges möjlighet att bestämma över sig själva istället för som i dag styras av staten.

Behöver SD:s stöd

Trots att förslaget kommer att vara på remiss till i november har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet redan bestämt sig för att rösta emot det. De menar att kvaliteten på undervisningen kan äventyras om staten tappar kontrollen.

För att förslaget ska bli verklighet behövs därför Sverigedemokraternas röster i Riksdagen. SD har inte bestämt sig i frågan än men säger sig vara tveksamma.

Reaktioner på Stockholms universitet

När ABC besöker Stockholms universitet och berättar om förslaget säger man så här:

– Som statlig anställd på universitetet blir man väl alltid lite skeptisk till den här typen av förändringar. Det kan dyka upp konsekvenser långt senare som man inte kunde överblicka när man tog beslutet, säger lektorn Joakim Wrethed.

Vid ett bord i korridoren sitter två engelskastudenter och pluggar. De läser igenom förslaget och säger:

– Jag tycker att universiteten och högskolorna ska förbli statliga eftersom jag tror konsekvenserna på lång sikt kan bli dåliga, säger hon och fortsätter:

”Familjens ekonomi blir viktigare än meriterna”

– Titta bara på USA där man får betala för att plugga på universitet. Där är det snarare familjens ekonomi än meriterna som avgör om man har möjlighet att studera eller inte, säger Amanda Valldor.

Hennes kursare Sophie Näslund är också kritisk till förslaget.

– Förslaget verkar inte jättebra. Jag ser framför mig hur bolag och bidragsanslag kan komma att påverka exempelvis forskare och forskningsresultaten, säger hon.

Du är orolig för att lärosätenas oberoende hotas?

– Ja, exakt. Det är väl det värsta som kan hända, säger Sophie Näslund.

Vid en monter i korridoren står Moderata studenter och raggar nya medlemmar. Antonia Jaksic är ordförande för Moderata studenter vid Stockholms universitet. Hon är positiv:

– Det låter som en bra idé. Det skulle öka universitetens handlingsfriheten och underlätta för lärosätena att bedriva verksamhet utomlands, säger hon.

”Vi behöver en förändring”

– Det fungerar bra idag med statliga universitet men jag tror vi behöver se en förändring. Vi behöver en kvalitetssäkring och jag tror att privata stiftelser som koncept där staten inte lägger sig i är en bra idé, säger Mattias Tykesson, riksstyrelseledamot på Moderata studenter

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.