Uppskruvat tonläge kring upploppen

Uppdaterad
Publicerad

Över gatorna flyger gatstenar och bilar bränns. Samtidigt utkämpas en annan strid på nätet. På Twitter, Facebook och i kommentarsfält. Ett slags digitala kravaller med rasistiska tongångar där invandrare pekas ut som terrorister och slödder.

Åsikter och förklaringar till vad som händer varierar från extrem vänster till lika extrem höger. I de digitala kravallerna på nätet hittar man både sympatier med stenkastarna och rent rasistiska kommentarer.

Närpolisen i södra Järva stängde ner sin Facebooksida sedan den svämmat över av hätska uttalanden.

Stockholmsupplopp

”Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet nu” är en Facebooksidan som på tre dagar vuxit till nästan 100.000 medlemmar. Tonläget är högt, och det är gott om stötande kommentarer.

Den hårda retoriken på nätet går igen från ledande politiker, inte bara från partier långt ut på högerkanten, utan också enskilda riksdagsmän. Moderaten och riksdagsmannen Hanif Bali skrev på sin Facebooksida: ”hitta ligisterna och vräk föräldrarna”. Han tog senare bort kommentaren, bad om ursäkt och förklarade att den var skriven i affekt.

Och på Twitter ger Sverigedemokraterna sin syn på kravallerna. Gustav Kasselstrand kallar upploppen för mångkulturmanifestation. Richard Jomshof twittrar ut ”slödder” – med hashtaggen #Husby. 

Samtidigt, på partiets officiella Facebooksida hyllades lasermannen och det ställdes krav på att muslimer skulle fängslas.

Men det finns naturligtvis också mer humana exempel på hur nätet används. Brandmannen Mattias Lasséns öppna brev på Facebook till de som kastar sten har i skrivande stund delats över 60.000 gånger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet