Utförsäljningen av allmännyttan upprör

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Stockholms stad säljer ut nära 3.000 av allmännyttans hyreslägenheter till privata bolag. Ett beslut som väcker kraftig kritik från de boende.

Blackeberg är ett av områdena där många hyresrätter kommer att byta ägare. I det här fallet är det kommunala Familjebostäder som säljer tusentals lägenheter till det privata fastighetsbolaget Willhem.

-Jag tycker inte alls om det, det är bra som det är. Jag tror inte det kommer att bli samma trygghet, säger Yvonne Österberg som bor i Blackeberg.

-Privata bolag vill bara tjäna pengar. Jag tror det blir höjda hyror och sämre underhåll, säger Essa Sisohore, som också bor i området.

Pengarna från försäljningen går till nya bostäder

Försäljningen ska ge drygt 2,5 miljarder kronor. Alliansen, som kommer att driva igenom försäljningen, menar att pengarna bland annat ska innebära att man ska kunna bygga nytt. Men oppositionen är starkt kritisk.

-Det värsta är att det inte skapas några nya lägenheter. Det här är bara en bytesaffär, säger socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Men Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd, är inte orolig för en folkstorm.

-Naturligtvis kan människor bli oroliga över att det sker förändringar. Men vi kommer att möta upp det och svara på de frågor som våra hyresgäster har. Men vi har valt ut hyresvärdar som är seriösa fastighetsägare och som är kända för att vara goda fastighetsförvaltare, säger han.

Filip Stiller

filip.stiller@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.