Foto: Aleksander Kovacevic/SVT

Utredning blev liggande ett år

Uppdaterad
Publicerad

Styvfadern misshandlade en pojke i Haninge. Det dröjde tio månader innan polisen började utreda ärendet. Oacceptabelt länge, ansåg skolan, som nu JO-anmält polisen.

Pojken gick i årskurs fem på Kvarnbäcksskolan i Haninge söder om Stockholm. För kuratorn vågade pojken berätta vad som hände hemma. Hur hans styvfar slog honom, hans lillebror och hans mamma – flera gånger i veckan.

Socialtjänsten anmälde misshandeln. Men ingenting hände. I tio månader blev ärendet liggande hos polisen – innan de började utreda.

–Det är skandal tycker jag. Det får inte ta så här lång tid när det gäller barn, säger Kerstin Jansson som är rektor på Kvarnbäcksskolan som nu JO-anmält polisen.

Misshandeln fortsatte

Under tiden som ärendet blev liggande hos polisen. Fortsatte styvpappans misshandel mot pojken. I nästan ett år.

– Det beror på att vi har alldeles för höga inflöden av den här sortens ärende och inte har hunnit dimensionera upp tillräckligt med resurser, säger Christian Agdur, polismästare i Södertörn till ABC.

–Jag tänker mig hur det skulle vara att vara tio år och få höra det. Att man blir slagen hemma, att syskon och mamma blir slagna och att polisen inte har tid på tio månader, säger Åsa Landberg som är psykolog på Rädda Barnen.

Ingenting ovanligt

Men att polisen dröjer för länge med att utreda misstänkt våld mot barn är inget ovanligt. Det är lag på att misstänkt barnmisshandel ska handläggas inom 90 dagar. Och tittar man på fjolårets statistik så är snittiden i åtskilliga fall är oacceptabla.

Västerort och Norrort har en snittid på över 90 dagar. Södertörn och Söderort klarar sig precis – medans det i Uppsala och Stockholms innerstad ser något bättre ut.

–Om man i en sådan situation och får stöd av andra vuxna så kan man tänka att det är andra vuxna som är beredda att ställa upp. Men får man inte hjälp då heller är risken stor att man känner sig helt ensam i världen. Att det aldrig är någon vits att söka hjälp hos vuxna, säger Åsa Landberg.

”Tillsätter resurser”

Ärendet med pojken i Haninge utreds fortfarande av JO. Polisen i Södertörn lovar att förbättra sig.

–Vi har ändrat väldigt mycket sedan det hände. Vi har tillfört avsevärda resurser och vi har numera kontroll på varje ärende så inget ska löpa längre än de lagstadgade tidsfrister som finns. Men det tar en tid att komma ner så vi är balans med detta, säger Christian Agdur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.