Valnämnden om attackerna: Inte bra för demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagens val attackerades fyra vallokaler i Stockholm av nazister. Eva Debels, kanslichef vid valnämnden ser allvarligt på händelserna.

Igår eftermiddag rusade ett tiotal män in i vallokalerna i Kärrtorps gymnasium, Enskedefältets skola, Solna gymnasium och Alviksskolan. De kastade konfetti, var högljudda och skrek slagord. En man ofredades och tre av personerna ska även ha filmat väljare och deras valsedlar. ​

Ännu är ingen gripen men personerna misstänks för ofredande, brott mot rösthemligheten och otillbörligt verkande vid röstning, enligt Tove Hägg, informatör på polisen.

Efter valet 2014 – ABC

”Väldigt obehagligt”

Eva Debels, kanslichef vid valnämnden i Stockholm ser allvarligt på händelserna.

– Det är allvarligt, det känns osäkert att gå och rösta och det är inte bra för våra röstmottagare heller, de tycker att det var väldigt obehagligt såklart.

Ska diskutera med polisen

Idag finns inga väktare i vallokalerna, om en incident inträffar är rutinen att röstmottagarna ska ringa polisen.

– Det är klart att vi kommer att titta på det som hände och i samråd med stadens säkerhetsavdelningen och polisen diskutera hur vi kommer agera om detta skulle hända igen, säger Eva Döbels.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet