Vänsterpartiet JO-anmäler Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Idag sätts spaden i jorden för det omstridda projektet Förbifart Stockholm. Vänsterpartiet anser att en byggstart inte bör ske i nuläget och JO-anmäler Trafikverket.

I sin JO-anmälan skriver de tre företrädarna för Vänsterpartiet, Ann-Margarethe Livh, Rikard Warlenius och Jens Holm att det fortfarande återstår rättsprövningar av väsentliga delar av projektet.

Bland annat skriver man att väsentliga domar om grundvattenbortförsel och anläggning av fyra hamnar för bortförsel av sprängmassa förmodligen inte kommer att vinna laga kraft förrän under andra halvan 2015.

Vänsterpartiet misstänker att politiska påtryckningar ligger bakom att Trafikverket vill genomföra byggstarten innan valet. ”En officiell byggstartsceremoni ger givetvis stor medial uppmärksamhet och försvårar för en ny regering att sstoppa bygget”, skriver man.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet