Omkom vid utvisning – var död när han kom till sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dog i samband med att han skulle utvisas från Sverige till Irak från Arlanda flygplats, dog när han var under omsorg av kriminalvården och polisen, det rapporterar Ekot.

Det var för knappt två veckor sedan som mannen skulle utvisas från Sverige till Irak från Arlanda flygplats. Våldsamhet utbröt och enligt Kriminalvården förlorade mannen medvetandet vid ett ingripande då han satt med midjefängsel i flygplansstolen.

När mannen förlorade medvetandet avbröts utvisningen och mannen fördes ut ur flygplanet.

Var död när han kom till sjukhuset

Den medvetslöse mannen transporterades med Kriminalvårdens fordon till Karolinska sjukhuset i Solna där dödsfallet konstaterades.

Nu bekräftar Karolinska universitetssjukhuset att mannen dog någon gång under tiden han var under omsorg av kriminalvården och polisen.

– Han var avliden när han kom till akuten, säger Klas Östman som är presschef på Karolinska Universitetssjukhuset, till Ekot.

Fanns vård på Arlanda

Det var personalen från kriminalvård och polis som tog beslutet att köra den irakiska mannen till Karolinska, som ligger tre och en halv mil från Arlanda.

Detta trots att det när detta händer finns akutsjukvård på Arlanda.

Maria Hägerstrand, som är vårdutvecklare på Kriminalvården, säger till Ekot att instruktionerna till Kriminalvårdens personal är att om någon förlorar medvetandet under en transport så ska de larma 112, för att så snabbt som möjligt få sjukvårdspersonal till platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.