Foto: SVT

Var fjärde sexköp sker på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Hotellpersonal utbildas för att upptäcka misstänk prostitution

Polisen uppskattar att det är upp till en kvarts miljon sexköp per år i Stockholm. Förra året anmäldes 232 sexköpsbrott och nästan alla inträffade i innerstan.

Var fjärde sexköp på hotell

Enligt tidningen Mitt i:s kartläggning ska mer än var fjärde sexköp ske på hotellen. För att minska hotellprostitutionen har polisen och hotellpersonalen har startat ett samarbetet . Hotellpersonalen utbildas i att se varningstecken för misstänkt prostitution som kan vara  mycket spring på rummet eller att gästerna inte vill visa legitimation. Samarbetet mellan polisen och hotellen har gett resultat för hotellprostitutionen som har minskat och flyttat till andrahandsuthyrda lägenheter.

Samarbete ger resultat

– Vi ser en direkt koppling till att vi utbildar och samarbetar med hotellen, säger Jonas Henriksson, polisens prostitutionsgrupp.

Polisen prostitutionsgrupp har också utökats från två till sex poliser som spanar på misstänkta köpare flera kvällar i veckan.

 – De flesta männen får kontakt med kvinnor på inter­net. Köpen äger oftast rum på ett hotellrum, i en lägenhet eller lokal som kvinnan fixat. Gatuprostitutionen blommar upp på sommaren, säger Jonas Henriksson, polisens prostitutionsgrupp i Stockholm, till tidningen Mitt i.

Sedan 1999 är det olagligt att köpa sex i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.