Vårby satsar på sina ungdomar

Publicerad

80 ungdomar från området sommarjobbar för att minska vandalism och öka tryggheten.

I Vårby råder det full aktivitet. Det är bostadsområdets egna ungdomar som sommarjobbar med att plockar skräp, måla om, rensa ogräs och bygga grillplatser.

– Jag tror att det påverkar. Det blir tryggare i området och då kommer familjer att vilja grilla och sitta ute sent, säger Romina Medel  som sommarjobbar i projektet Tillsammans för Vårby.

En bit bort jobbar Josef Benali jobbar med att klippa häckarna och han menar att det blir svårare att skräpa ner när man känner de som får städa upp efteråt.

– Jag tycker att det känns fint att jobba för ett bättre samhälle, säger han.

Projektet Tillsammans för Vårby drivs av Huddinge kommun och tre fastighetsbolag, syftet med projektet är att minska vandalismen och öka tryggheten i området.  Ungdomarna har olika bakgrund  men alla kommer från Vårby.

– Vi försöker varva så vi får både ungdomar som behöver struktur och positiva förebilder tillsammans med ungdomar som är ambitiösa, säger Daniel Eidhagen projektledare på Tillsammans för Vårby.

Snabbt reslutat

Projektet som startade för två år sen gav tidigt resultat.  Förra våren när det var kravaller i Husby och andra stockholmsförorter, så var det lugnt i Vårby. Daniel Eidhagen säger att en av anledningar var att ungdomarna hade framtidstro.

– I en rapport som las fram i slutet av förra sommaren, som handlade om varför det inte brann i Vårby, så var en anledning att ungdomarna i Vårby har framtidshopp för att de hade blivit lovade ett sommarjobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.