Vårdplatserna minskar – befolkningen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att befolkningen ökar snabbt minskar antalet vårdplatser i Stockholm. -Vi tar risker som vi inte skulle önska, säger chefsläkare Stefan Engqvist på Karolinska.

Beläggningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge är i princip hundraprocentig år ut och år in. För att över huvud taget klara av situationen tvingas sjukhuset flytta patienter till avdelningar där det varken finns kunskap eller resurser att ta hand om dem. Lungpatienter kan till exempel hamna på gynekologen.

-Det innebär flera saker. Personalen har inte alla gånger tillräcklig erfarenhet av den här patienten. Det tenderar att göra vården långsammare, och bristen på vårdplatser förvärras av detta, säger Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset

Var femte lungpatient hamnar fel

2009 hade Huddinge 2.000 lungpatienter. Var femte patient hamnade på andra kliniker på grund av överbeläggningen. Och så här ser det ut på många platser i Stockholm. Larmrapporterna om kris och överbeläggning duggar tätt.

Antalet vårdplatser har minskat med hela 6 procent de senaste tio åren. 1993 lades Sabbatsbergs sjukhus ner. Sedan dess har även Nacka sjukhus, Löwenströmska och Lidingö sjukhus lagts ner. Och sjukhusen själva minskar antalet vårdplatser.

Men stockholmarna då – blir vi också färre? Knappast. I fjol

registrerades den kraftigaste inflyttningen någonsin – 38.000 personer. Och under 2.000-talet har Stockholmarna blivit nästan 250.000 personer fler, inklusive nyfödda.

Lägst antal vårdplatser i Sverige

Samtidigt har Stockholm det lägsta antalet vårdplatser per invånare i Sverige, 2,1 per 1.000 invånare. Då ska man tänka på att Sverige har i särklass minst antal vårdplatser per invånare i hela Europa. Så nog är läget ohållbart. Och därför har också Socialstyrelsen blivit mer offensiv i frågan.

-Vi ser ju att överbeläggningarna kan leda till patientsäkerhetsrisker, och det är inte okej. Vårdgivaren har ett ansvar att ge en god och säker vård, och vi tycker inte att man gör det, säger Erik Höglund, enhetschef på Socialstyrelsen.

ABC: Men varför har ni blivit hårdare i er granskning just nu?

-Det här är ju någonting som vården har känt till i många många år. Det har visat sig i rapport efter rapport att det här är ett problem. Personalen talar om för de ansvariga att det här är ett problem, och vi tycker inte att man gör tillräckligt.

Och Stefan Engkvist, chefsläkare på Karolinska, gick för några veckor sedan ut med en debattartikel med en glasklar kontenta – Stockholm behöver nya vårdplatser motsvarande hela Södersjukhuset – omedelbart.

”Mycket ansträngt läge”

-Det är ett mycket ansträngt läge, och läkarna på akutmottagningarna tvingas till hårda prioriteringar. Man tvingas ibland att skriva ut människor tidigare än vad som skulle vara önskvärt och man tvingas avsluta intensivvård tidigare än vad som skulle vara önskvärt.

-Jag tror noga man kan säga att vi tar risker som vi inte skulle önska att ta som det ser ut i dag, säger Stefan Engqvist.

Aleksander Kovacevic

aleksander.kovacevic@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.