Vårsalongen slår upp dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

230 konstverk visas upp och Liljevalchs förbereder sig för rekordmånga besökare

Liljevalchs vårsalong är en tradition sedan 1921 och årets utställning innehåller mycket måleri.

Mårten Castenfors som är chef för Liljevalchs konsthall berättar att en jury tittade igenom drygt 2300 konstverk i höstas och nu visas de utvalda 230 verken upp som är gjorda av 119 konstnärer.

–Vi söker efter sånt som sticker ut, någon som vill berätta någonting, säger Mårten Castenfors.

Konstverken får inte vara äldre än tre år och helst aldrig ställts ut tidigare. Vem som helst får skicka in sina konstverk det enda kravet är att man ska ha fyllt arton år. 

Symbolisk summa

Liljevalchs konsthall ägs av Stockholms stad som nu har beslutat att alla stadens museer ska ha gratis inträde, men just här på Liljevalchs är det inte gratis utan besökarna får betala en symbolisk summa på tio kronor i entrén.

–En tiokrona har alla råd med. Vi tar ett pris för att visa att det vi gör här, är någonting som kostar pengar, säger Mårten Castenfors.

Vårsalongen brukar vara välbesökt och nu förbereder man sig för fler besökare än någonsin tidigare.

–Förra året hade vi 76.000 besökare och i år väntar vi närmare 100.000 besökare. Nu på lördag har vi förberett oss på att 2000 personer kommer hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.