Bild från förundersökningen

Vattenskoterförare dömd

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalats för att för två år sedan ha kört på en kvinna med vattenskoter dömdes idag i Solna Tingsrätt.

Mannen döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i sjötrafik, straffet är dagsböter men han ska också betala skadestånd till Ulrika Nilsson som blev påkörd. Skadeståndet är på 251.000 kronor.

Det var i juni 2013 som Ulrika Nilsson simmade i Mälaren utanför Ljunglöfska slottet i Blackeberg när hon blev påkörd av en vattenskoter. Föraren till vattenskotern stannade inte till och gav sig till känna.

Olyckor med vattenskoter

Allvarliga skador

Ulrika Nilsson blev mycket allvarligt skadad med bland annat skallskador, ansiktsfrakturer och nedsatt syn. ”Jag kom inte långt innan det blev svart och när jag vaknade var jag på sjukhus, två dygn senare. Jag hade varit nedsövd”, berättade Ulrika Nilsson för ABC när rättegången inleddes.

Flera personer blev vittne till olyckan och några av dem tog foton av en man på en vattenskoter.  Bilderna publicerades i Aftonbladet och i tv-programmet efterlyst som ledde till att den nu dömde mannen hörde av sig till polisen.

Flera saker talar för domen enligt rätten

Den dömde har hela tiden hävdat att han är oskyldig, han säger att han åkte visserligen vattenskoter i området men inte körde på någon.

Tingsrätten anser dock att flera saker talar för att det var han som körde på Ulrika Nilsson, såsom att vittnen bara såg en vattenskoter i området vid tidpunkten för olyckan, han stämmer in med vittnens beskrivning av föraren liksom hans vattenskoter stämmer in, och SKL:s analys av bilderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olyckor med vattenskoter

Mer i ämnet