Velocipeder och damkoffertar på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Reklam för margarin, velocipeder, choklad och mycket annat från 1800-talet har digitaliserats av Kungliga Biblioteket och finns nu tillgängligt för alla på nätet.

Materialet kommer från KB:s samlingar av så kallat affärstryck, det vill säga reklambroschyrer, häften och så kallade priskuranter, eller prislistor. Man har valt att börja digitalisera materialet från perioden 1800-1899, de börjar bli ömtåliga och är samtidigt mycket eftertraktade, berättar enhetschefen för vardagstryck Marika Holmblad.

– De kan användas för släktforskning, för den som vill veta ett exakt pris för en viss vara ett år eller vilka affärer som fanns på en särskild gata, eller till vad som helst, enligt Marika Holmblad. Men vi vill att trycken används.

Hittills har man låtit digitalisera ungefär 2100 trycksaker av de 9000 man har från den valda perioden.

Affärstrycken är en del av KB:s samling vardagstryck, som består av reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar, och totalt har Kungliga Biblioteket 14 miljoner vardagstryck i sina samlingar, så de här 9000 från 1800-talet är en mycket liten del av det hela.

Här kan ni se exempel på en del av det inskannade materialet.

Materialet kan nås och är sökbart här (använd frittextfältet och sök på t.ex. priskurant, velociped eller ett ortsnamn).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.