Vikingarännet på Drevviken

Uppdaterad
Publicerad

Det råder full aktivitet på Drevviken i södra Stockholm där en två mil lång skridskobana förbereds

Sjöns is mäts flera gånger varje dag och nu är den tillräckligt tjock för skridskoåkning och plogmaskiner. Det jobbas intensivt med den två mil långa skridskobanan inför det kommande Vikingarännet nästa helg.

– Det är en bra bredd på skridskobanan. Vi vill ju ha bredd på den så att vattnet kan lägga sig på sidan, säger Hans Selin som är arbetsledare på idrottsförvaltningen.

Vikingarännet flyttar

Det var länge oklart om det åtta mil långa skridskoloppet mellan Uppsala och Stockholm skulle bli av. Den milda vintern har gjort att det är fortfarande är öppet vatten i Mälaren där den tänkta skridskobanan skulle vara. Men nu har loppet fått en efterlängtad reservbana på Drevviken i Stockholm.

Världens största skridskolopp

Vikingarännets generaldirektör Anders Tysk  är glad för att de har en skridskobana i reserv så att loppet inte behöver ställas in.

– Vi har deltagare från hela Sverige och Holland och de har ju köpt tåg- och flygbiljetter, att då ställa in loppet i slutändan är ingen bra ide, säger Anders Tysk och poängterar att det bara är en tillfällig lösning.

– Att vi får deltagare är viktigt för skridskoloppet ska kunna leva kvar, det lopp som är världens största skridskolopp, säger han.

Två mil lång bana

Drevvikens is plogas varje vinter men banans längd varierar efter hur bra isen är – som mest har den varit 2,7 kilometer lång men i år ska den bli hela två mil. Det är ett samarbete mellan de fyra kommunerna runt viken,  Stockholm, Huddinge, Haninge och Tyresö.​​   

Redan nu på lördag kan man börja träna inför Vikingarännet då den två mil långa rundbanan invigs med korvgrillning och iskunskap. Trots att isen är slaskig så hoppas arrangörerna och Stockholms stad nätterna ska bli kalla för att få den bästa isen​.

– Nu vill ha ha lite kyla så att den blir stabil för skidskoåkarna , säger Hans Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.