Vildsvinen tränger in mot Stockholm

Publicerad

I Järfälla rekommenderas villaägare att plocka bort all fallfrukt.

I söderort uppmanas markägare att skjuta så mycket de kan.

Vildsvinen är på kraftig frammarch i Stockholms län.

Det var förmodligen bara något år sedan som de första vildsvinen flyttade in i Järfälla kommun. Nu är de så många att kommunen upprättat särskild vildsvinsinfo på nätet. Där instrueras Järfällaborna hur de ska bete sig om de råkar möta vildsvin och villaägare uppmanas städa undan fallfrukt från tomten.

-Vi hade en stam på 40-50 vildsvin vid jaktårets början. Sedan kan det ha invandrat några och det lär ha fötts några kullar, konstaterar Erik Håff, skogsförvaltare i Järfälla kommun.

-Området har en väldig potential, om vi inte jagar så uppskattar jag att vi kommer ha runt 300 vildsvin om två, tre år här i Järfälla, fortsätter Erik Håff.

Nya marker

De kommunala jägarna arbetar intensivt, sedan vildsvinen kom in 2013 har jägarna haft 600 jaktdagar.

Järfälla är ett typiskt exempel på vildsvinens snabba expansionsförmåga. Precis som på andra håll i landet så är reaktionerna bland kommuninvånarna blandade inför att få ett nytt stort däggdjur in på knuten.

-Det är inte roligt när man är ute med hundar, framför allt inte på kvällen, säger Eva Landelius, som ABC möter i Gjörvälns naturreservat.

-Vi såg vildsvin för några dagar sedan, det var lite läskigt, vi började hoppa och skrika tills de försvann.

Skjut mer

Nu är det inte bara i Järfälla som vildsvinen blivit påtagliga.

Vildsvinen ökar kraftigt i hela länet.

I söderort uppmanar Jägarförbundet markägare att jaga mer intensivt för att stävja problemen.

Exakt hur många dom är finns det av naturliga skäl ingen som vet, men viltolycksstatistik är ett sätt att mäta.

-2010 rapporterades 173 påkörda vildsvin i länet.

-2013 hela 308.

-Hittills i år har 163 vildsvinsolyckor registrerats.

Statistiskt sett är olyckor med vildsvin upp till tio gånger vanligare nu i oktober och november än resten av året. Vi kan alltså räkna med att slå förra årets rekord med råge.

Också i Stockholm

Vildsvinen finns nu också inne i Stockholms kommun. Golfbanan i Lövsta, vid Hässelby, har blivit rejält uppbökad. Sannolikt är det vildsvin från Järfälla som gör räder.

-Ett möjligt scenario är att de etablerar sig på Järvafältet också, säger Erik Håff.

Stockholms viltförvaltare vill inte synas i bild eller namnges, eftersom han utsatts för hot från djurrättsaktivister. Men han förklarar att Stockholms kommun har en uttalad nolltolerans – kommunala jägare jobbar flera nätter i veckan med att försöka hålla kommunen ren från vildsvin.

På andra sidan kommungränsen, i Järfälla, är inställningen lite mer tillåtande.

-Eftersom finns regeringsbeslut tillhör svenska faunan så kan jag tycka att de ska få finnas här.

-Vi har marker och vi har gris här. Vår uppgift hålla vildstammarna på hanterlig nivå, menar Erik Håff.

Inte hotat

Och tvärtemot vad som påståtts i media, så har vildsvinen inte hotat någon i Järfälla. Vildsvinens främsta intresse när de möter människor är att få vara ifred.

-Det finns ju alltid några som ogillar vildsvin och är rädda. Det är olyckligt, man borde uppskatta dem mer, slutar Erik Håff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.