Vänsterpartiet Stockholm förbereder sin demonstrationsseglats.

Vind i seglen för vänstern

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet Stockholm stod för dagens mest originella demonstrationståg ombord på en segelskuta medan oppositionsborgarrådet Karin Wanngård gick i Socialdemokraternas traditionsenliga tåg.

Vänsterpartiet ökar i sitt stöd i opinionen och får 8,6 procent enligt de senaste mätningarna som Ekot presenterar. Så det var ett parti med vind i seglen som demonstrerade idag, i dubbel bemärkelse.

Stockholmsvänstern hade valt att gå till sjöss på en segelskuta, för att uppmärksamma miljön och kollektivtrafik till sjöss, berättade Ann-Margarethe Livh, gruppledare för V i Stockholms stadshus.

Med en stor banderoll längs skutans sida med texten ”Stoppa Förbifarten” planerade de att segla mot Slussen från Beckholmen.

– Vi vill ha ett helt annat Stockholm än alliansen, ett Stockholm med färre bilar och mer kollektivtrafik, och mer trafik på vattnet, säger Ann-Margarethe Livh.

Stockholmarna går mot vänster

Stödet för Vänsterpartiet är enligt mätningar som Novus låtit sammanställa för Ekot, rekordhögt. Och Enligt siffor som presenterats i Metro av Opinion Stockholm har stockholmarnas åsikter gått rejält till vänster vilket kunde märkas i Humlegården.

Där hade betydligt fler människor samlats för ett mer traditionellt demonstrationståg, Socialdemokraternas marsch mot Norra Bantorget. En av talarna var oppositionsborgarrådet Karin Wanngård.

– De viktigaste frågorna för Stockholm är jobb, bostäder och skola, vi måste bryta de negativa resultaten, och hur vi ska få jobb till våra ungdomar, säger Karin Wanngård (S).

”Vår viktigaste dag”

En av demonstranterna i det stora tåget var Galina Monsalves Leal, som menade att det var viktigt att vara där och demonstrera.

– Det här är vår viktigaste dag, arbetarklassens dag, och det är därför vi är här idag och demonstrerar.

– Vilka är de viktigaste Stockholmsfrågorna för dig?

– Jobben, skolan och miljön. Det är de tre viktigaste, säger Galina Monsalves Leal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.