Foto: Andreas Hult, SVT

Yxattack mot skolelever i Alvik

Uppdaterad
Publicerad

Elever från Alviksskolan i västra Stockholm jagades av två beväpnade personer vid lunchtid på måndagen. En av eleverna blev slagen med en yxa.

– Vad vi vet så har man slagit med yxan mot en person, mot ryggen, men den personen hade en ryggsäck på sig, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

De misstänkta, en 17-årig pojke och en 49-årig man, kunde snabbt identifieras. De pekades ut med namn, vilket gjorde att polisen kunde gå in i en fastighet inte långt ifrån skolan och gripa en av dem. Den andra personen greps lite senare i centrala Stockholm.

– Förundersökningen gäller grov misshandel, eller i alla fall försök till grov misshandel, och hets mot folkgrupp. De ska ha ropat rasistiska tillmälen, säger Näverberg.

Rektorn: Eleverna provocerade boende

Rektorn vid skolan säger till Expressen att eleverna befunnit sig utanför skolområdet där de provocerat boende. Enligt hennes uppgifter ska männen även ha beväpnat sig med en elpistol.

Skolan gick senare ut med information till elever och föräldrar om det inträffade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.