Demonstration i Stockholm mot gruvplanerna. Foto: Anna Sunna

Sameprotest mot gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Den växande motståndsrörelsen mot gruvsatsningar i Sverige anordnade under lördagen en rikstäckande demonstation i Stockholm på Mynttorget.

Nordnytt,  Oddasat och Västerbottensnytt  har direktsänt från händelsen. Vid manifestation i Stockholm deltog flera rikstäckande organisationer som protesterar mot den nuvarande ”gruvboomen”, bland annat deltog  svenska Sametinget och föreningen Urbergsgruppen.

Per Jonas Partapuoli, ordförande för Svenska samernas riksungdomsförbund, skriver  i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Samelandet, Sápmi, ska förvaltas av oss samer och vi kräver att Sverige uppfyller internationell urfolksrätt. Regeringen duckar för frågan om självstyre, men har i beslutet kring mineralutvinning i Rönnbäcken dragit slutsatsen att riksintresset gruvdrift övertrumfar riksintresset rennäring”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.