”Skrot-Nickes” död anmäls

Uppdaterad
Publicerad

I flera dagar var hemtjänsten utestängda från Ingemar Gustavssons bostad på hemlöshetsboendet Rosenbom i Karlskrona. Den 6 december hittades han död.

Nu Lex Sarah-anmäls hanteringen

Ingemar Gustavsson var känd som ”Skrot-Nicke” och en känd profil på Karlskronas gator. Tisdagen den 6 december 2011 hittades han död på Rosenbom, ett så kallat lågtröskelboende för hemlösa missbrukare.

Skrot-Nickes död

SVT/Bekingenytt har granskat ärendet och gått igenom hemtjänstpersonalens sociala dokumentation kring Ingemar Gustavssons sista dagar i livet. ”Skrot-Nicke” hittades tisdagen den 6 december av personal på Rosenbom – ett så kallat lågtröskelboende för hemlösa missbrukare. Därifrån hade han några dagar tidigare blivit avstängd efter ett bråk. Personalen bytte låset men genom en fönsterruta på baksidan lyckades han ta sig in igen.

Men varken anhöriga till honom eller den hemtjänstpersonal som skötte städning, tvätt och tillsyn fick veta vad som inträffat. Inte heller fick de nycklar som passade.

– Beskedet till oss var att hemtjänstinsatsen skulle upphöra eftersom han var avstängd, säger Anna Gustafsson, verksamhetschef på HS Hemtjänst som på uppdrag av kommunen skötte om Ingemar Gustafsson.

Hemtjänsten stängdes ute

I dag lämnade personalen där in en Lex Sarah-anmälan.

För något formellt beslut om att dra in Ingemars Gustavssons hemtjänst hade aldrig fattats.

– Nej, något sådant beslut finns inte, säger handikappförvaltningens chef Claes Wiridén.

Ändå släpptes hemtjänstpersonalen inte in till Ingemar Gustavsson – trots att ansvariga på Rosenbom visste att han var tillbaka. Några dagar senare hittades han död.

– Det allvarliga i detta är att vi varken fått information eller möjlighet att genomföra de insatser vi har i uppdrag från kommunen att göra. Det är också skälet till att vi nu lämnar in en anmälan, säger Anna Gustafsson.

Alkohol- och drogsektionens chef Sören Trolle förnekar att HS Hemtjänst fått direktiv om att avbryta insatsen.

Trots att hemtjänstens detaljerade sociala dokumentation i ärendet pekar i helt motsatt riktning.

– Vi har bara meddelat att Ingemar tills vidare var avstängd från boendet. Min bild är att vi hanterat det här ärendet så gott vi har kunnat. Sedan är det naturligtvis beklagligt att han är död, säger Sören Trolle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrot-Nickes död

Mer i ämnet