Foto: Kustbevakningen

25 miljoner för att rädda liv till havs

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen och försvaret har fått 25 miljoner kronor för att kartlägga dykerikompetenser och dykutrustning i länderna runt Östersjön som kan rädda liv vid större olyckor.

Projektet kallas DykSmart Baltic och inleddes i Sverige 2013 i ett samarbete mellan svenska kustbevakningen, försvarsmakten och andra myndigheter.

Nu har projektet fått pengar från EU:s Östersjöprogram, 25 miljoner kronor för att driva projektet i tre år.

Det man ska göra är att kartlägga dykerikompetenser och dykutrustning i länderna runt Östersjön och utveckla gemensamma metoder och rutiner vid räddningsarbete.

På så sätt hoppas man vara bättre rustade inför stora olyckor till havs, som exempelvis den med kryssningsfartyget Costa Concordia i Italien 2012.

– Vi är utomordentligt nöjda att vi fått förtroendet att leda utvecklingen inom en viktig del av krisberedskapen i Östersjön, och tar oss med glädje an utmaningen säger Dan Thorell, Chef för Avdelningen för Räddningstjänst och Sjöövervakning, Kustbevakningens Huvudkontor i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.