Tretton polisbilar blev stående i Blekinge. Foto: SVT/Erik Alfredsson

450 polisbilar var oskattade

Uppdaterad
Publicerad

En missad faktura gjorde att vägskatten för 450 polisfordon i Sverige inte betalades i tid. I stället blev bilarna stående.

Missen uppdagades när en polisanställd upptäckte att ett fordon körde utan att ha betalt vägskatten. Det visade sig senare att den hade missats på totalt 447 polisbilar i hela landet. I Blekinge belades 13 av de 75 polisbilarna med användningsförbud.

– Det berodde på en miss i den automatiska inläsningen av fakturor mellan Transportstyrelsen och Polismyndigheten centralt. När det uppdagades kallade vi in bilarna direkt och belade dem med användningsförbud, säger Bodil Svensson, fordonsansvarig på Blekingepolisen.

”Faller mellan stolarna”

Dagen efter fick polisen dispens från Transportstyrelsen så att bilarna kunde köras tills fakturan var betald. Men Polisförbundets ordförande i Blekinge, Jonas Nimborn, menar att polisens stora omorganisation har spelat in i missen.

– Det är symptomatiskt. Någon polisanställd måste samtidigt ha koll på att fakturorna betalas ordentligt, och den personen har säkert fått tilldelat sig ett flertal andra uppgifter också. Det märks i flera tillfällen, vi saknar till exempel uniformer och personal säger upp sig. Saker faller mellan stolarna, säger Jonas Nimborn, polisförbundet.

Händelsen skedde i början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.