Advokatbyrå ser möjligheter för PFAS-drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Johan Öberg hoppas att PFAS-föreningen ska kunna få ersättning utan någon stämningsansökan.

PFAS-föreningen har nu fått ihop 66 hushåll med totalt 124 påskrivna fullmakter som ställer sig bakom föreningens mål att tillsammans med Carat advokatbyrå försöka få ersättning för att de under många år blivit utsatts för vattnet som innehöll PFAS.

– Nu har vi fått i uppdrag att titta mer konkret på detta. Det är många juridiska frågor att ta ställning till, vi ska nu göra vår hemläxa noga, säger Johan Öberg, advokat på Carat advokatbyrå.

Vattenskandalen i Kallinge

Den eventuella stämningen grundar sig i de utsläpp av PFAS i dricksvattnet, som kom från brandövningar på F17. Boende i Kallinge visar kraftigt förhöjda värden på ämnet PFAS, som misstänks kunna ge ökade risker till olika sjukdomar.

Hoppas slippa stämma

Första steget är att se på vilka man ska vända sig till och det är inte bara Försvarsmakten man riktar in sig på.

– Nej, det finns flera tänkbara. Det finns en amerikanska tillverkare av brandskummet, en svensk leverantör och så kommunen och vattenverket som levererat vattnet, säger Johan Öberg.

Men det är inte säkert att deras arbete slutar i en stämningsansökan mot någon.

– Vi hoppas ju att det kan lösas utan det. En fördel är ju att vi har en klar sambandskedja fastställd, vi vet vem som har gjort vad och vi hoppas att de kommer ta sitt ansvar, säger Johan Öberg.

Har företrätt 800 gruvarbetare

Carat advokatbyrå har haft ett liknande fall tidigare, då 800 chilenska gruvarbetare stämde Boliden för att de dumpat gruvavfall i deras by.

– Ja, det finns väldigt många likheter med det fallet, säger Johan Öberg.

När det gäller PFAS-föreningen i Kallinge har advokatbyrån månaden på sig för att komma på hur och mot vem man går vidare.

Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen säger i ett pressmeddelande att ”vi har nu tillräckligt med ekonomiska resurser för att gå till domstol om så behövs, men vi hoppas fortfarande att de som orsakat giftskandalen kommer ta sitt ansvar och hitta en lösning för oss PFAS drabbade utan att behöva gå till rätten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet