Foto: SVT

Här finns taket du inte målar om

Uppdaterad
Publicerad

En av Karlskronas äldsta byggnader är till salu. Dess anrika historia upplevs bäst liggandes på golvet i matsalen.

På Alamedan ligger ett av Karlskrona äldsta och mest välbevarade hus. Framför allt är det matsalens stora takmålning, gjord av Johan Columbus, som lockar de konst- och historieintresserade. I mitten av målningen finns ett stort sjöfort där ett skepp ligger till kaj. Runt om finns inskriptioner på latin, som fritt översatt betyder ”innanför dessa murar är jag trygg”.

– Det är ju en bra omskrivning om just Karlskrona, sjöstaden som har sina stora befästningar Drottningskär och Kungsholmsfort som skyddar flottan. Men det bästa sättet att titta på målningen är att lägga sig ner på golvet, säger byggnadsantikvarie Ivar Wenster.

Osann myt

Huset har en lång historia där ägarna varit såväl präster som borgare. Bland annat ska en släkting till tv-profilen och språkvetaren Fredrik Lindström ha ägt gården, urfabrikör H.A Lindström, som också gav huset dess nuvarande namn – Lindströmska gården. Troligtvis byggdes det under sent 1600-tal av en sjöfficer och sedermera amiral vid namn Gustaf Wattrang, och alltså inte av Vittus Andersson, som myten säger.

– Vittus Andersson var ju den bonde som bodde på den här ön innan staden över huvud taget kommer till. När väl staden sätter igång så är inte han aktuell längre. Hans eget hus låg på ett helt annat ställe på ön, säger Ivar Wenster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.