Blekingefiskare städar haven

Publicerad

Fiskare i Blekinge kraftsamlar för att städa haven. Tillsammans har de dragit upp fem ton skräp. Och nu kan fiskarnas erfarenheter komma att stå till grund för EU:s nya riktlinjer om hur man tar hand om marint skräp.

Yrkesfiskaren Lennart Arvidsson fiskar inte bara upp fisk ur Östersjön, utan också skräp. Under sina 15 år som fiskare har han hittat de mest konstiga sakerna.

– Jag har bland annat fiskat upp cyklar, kylskåp, bildelar och tvättmaskiner. Men den stora boven är all plast man hittar.

Människans skräp dödar djup

Varje år dumpas miljontals ton skräp i världshaven och plasten hotar djurlivet. Enligt havs- och vattenmyndigheten dör en miljon fåglar och 100.000 däggdjur varje år till följd av att de ätit eller fastnat i plast som de hittat i havet.

Lennart Arvidsson och närmare 70 andra svenska fiskare arbetar ideellt för att få bukt med nedskräpningen. De tar in skräpet till land och lägger det sedan i containrar. Därefter tas det till vara av kommunernas hamnpersonal.

”Måste tänka på kommande generationer”

Här i Blekinge har fiskarna samlat ihop fem ton skräp sedan 2011. Projektet Fishing for litter har nu tilldelats mer pengar och fortsätter under hösten. Modellen det kan komma att ligga till grund för EU:s nya riktlinjer för hur man tar hand om marint skräp.

– Vi lever ju av naturen. Alla fiskare är måna om haven och naturen. Sedan får man ju tänka på de som kommer efter oss, säger Lennart Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.