Havsnära skyttevärn säljer bäst. Men att få bygga hus nära vattnet, som på bilden, kommer blir svårt. Fastigheterna har strandskydd och chansen att köparna ska få bygga på tomten är liten. Foto: Hasse Holmberg / TT

Havsnära skyttevärn säljer bäst

Uppdaterad
Publicerad

Kustnära fastighet med havsutsikt till salu, när flera gamla skyttevärn i Blekinge nu är ute för försäljning.

Fortifikationsverket säljer gamla skyttevärn för mellan 70- och 100 miljoner kronor per år, skriver Blekinge läns tidning – och värnen i Blekinges skärgård ska vara bland de mest lättsålda objekten.

Köparna vill ha havstomt

Just nu finns det fyra fastigheter till salu i Blekinge och Fortifikationsverkets försäljningschef Per Alexis tror inte det blir svårt att hitta köpare till dem.

– Det finns folk som är villiga att betala ganska mycket för att äga en fastighet med ett skyttevärn om det ligger nära havet, säger han till Blekinge läns tidning.

Svårt att få bygglov

Fastigheterna har strandskydd och chansen att köparna ska få bygga på tomten är liten. Men försäljningschef Per Alexis anar att köparna ändå när en förhoppning om att regelverket ska ändras i framtiden.

– Det finns också köpare som bara tycker det är häftigt att äga ett gammalt skyttevärn. Och det är ju lite speciellt, säger han till Blekinge läns tidning.

Priserna på fastigheterna kan variera från under 100 000 kronor till över en miljon kronor, och det är läget som avgör hur populära tomterna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.