Mikael Björk, ordförande på Sydkustens dykklubb. Foto: SVT

Dykprojekt kan få fortsättning

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att det blir en fortsättning på sommarens dykprojektet utanför Karlshamn som letat spår från äldre stenålder.

Bland det intressantaste man hittat är stubben av ett lövträd utanför Svanevik.

– Lövträd borde egentligen inte funnit där. Vi har tagit prover och nu får kol-14 metoden avgöra om det är så att Blekinges utvecklingshistoria måste skrivas om. Kanske är det så att havet stod mycket lägre än vad vi hittills ha trott,  säger Mikael Björk, som är ordförande vid Sydkustens dykklubb.

Värt en fortsättning

Totalt har 17 personer varit inblandade då Sydkustens sportdykklubb tillsammans med Marinarkeologiska sällskapet och Lunds universitet har letat spår på havsbottnen från 11 000 år tillbaka i tiden.

– Det har gått så bra att allt pekar på att det blir en fortsättning nästa sommar. Lunds universitet har varit mycket nöjda med de prover vi har tagit och vi har hittat så intressanta saker att det är värt en fortsättning, säger Mikael Björk.

Hoppas hitta redskap

Man har också hittat 22 rotfasta stubbar mellan Tärnö och Hanö som man tror är 11 000 år gamla, det vill säga från äldre stenålder.

– Träd var väldigt viktiga för människor på den tiden, vi tror att det finns en stor chans att hitta till exempel redskap från stenåldern i torvlagren under träden men det får vi fortsätta med nästa sommar, säger Mikael Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.