Brandmän vill minska cancerrisk

Uppdaterad
Publicerad

Giftig rök som blir kvar i brandmännens kläder kan innebära en ökad risk för cancer. Blekinges räddningstjänster jobbar sen tidigare aktivt med att minimera riskerna, och det finns förhoppningar om att den nya brandstationen i Karlskrona ska förbättra situationen ytterligare. Men redan nu kräver man fler och snabbare åtgärder.

Brandrök innehållande cancerframkallande ämnen är en del av vardagen för räddningstjänstens personal, och finns också kvar i skyddskläderna när uttryckningen väl är avslutad. Just nu forskar Karolinska Institutet på både aktiva och pensionerade brandmän i Sverige, men redan idag finns internationella studier som visar att brandmän drabbas av cancer oftare än andra:

– Tidigare studier pekar mot en ökad risk för till exempel blod- och lymfcancer, prostatacancer, testikelcancer och hudcancer. Och i Sverige har man i en studie sett en ökad risk för magcancer, säger Carolina Bigert, överläkare vid Karolinska Institutet.

Och det här är en bild som facket på Räddningstjänsten i Östra Blekinge känner igen.

– Flera brandmän här har drabbats av cancer och gått bort innan de ens har hunnit gå i pension, säger Alf Jonasson, brandman och facklig företrädare för Brandmännens riksförbund.

Friska brandmän

Förr kunde det dröja veckor eller till och med månader innan brandmännens skyddsdräkter tvättades. I dag ser det annorlunda ut.

– Vi tar av oss våra kläder direkt på brandplatsen och byter till underställ. Kläderna läggs i majspåsar och skickas iväg till Ronneby där de tvättas. Då får vi inte in giftiga partiklar i bilen eller på arbetsplatsen, säger Alf Jonasson.

Tanken är att alla Sveriges brandmän ska arbeta efter den här metoden, som ingår i projektet ”Friska brandmän”. Räddningstjänsten i Karlskrona har också köpt in en ny tvättmaskin där skyddsutrustning tvättas och ventilationen har dessutom förbättrats.

”Liv kan räddas”

Förhoppningen är också att Karlskronas nya brandstation som ska stå klar 2018 kommer att kunna erbjuda nya smarta lösningar vad gäller tvättmöjligheter och ventilation. Men redan nu kräver räddningstjänsten i Karlskrona åtgärder.

– Vi vill ha ett nytt larmställ som vi kan använda när vi är på olycksplatser fria från rök. Men för att vi ska få det krävs att politikerna inser hur viktigt det här är.

– Det är liv som kan räddas, säger brandmannen Fredrik Åkerlund.

Både räddningschefen och ordföranden för Räddningstjänsten Östra Blekinges politiska ledning, Mikael Augustsson (L) säger att både detaljerna för den nya brandstationen och önskan om nya larmställ just nu utreds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.