Foto: SVT

Skarp kritik för skolbrister

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har allvarliga brister i hur man fördelar resurser till grundskolan, så till den grad att elever riskerar att inte få den utbildning och det stöd de har rätt till. Det menar Skolinspektionen som hotar med vite på 750 000 kronor.

I beslutet, som gäller både förskoleklass och grundskola i Karlskrona kommun, står det att ansvariga politiker saknar en tydlig bild av verksamheten och vilka behov av utveckling och resurser som finns. Detta gör att elever riskerar att inte få den utbildning och det stöd de har rätt till.

Allvarliga brister

– Det är per definition allvarligt. De har inte skapat sig en tillräckligt bra bild av vad som behövs, säger Peter Sääw, ansvarig inspektör på Skolinspektionen.

Bristerna framkom vid den inspektion som myndigheten har gjort under våren 2015.

Skolinspektionen är heller inte nöjd med kommunens centrala kvalitetsarbete när det gäller skolorna.

Riskar att inte nå kunskapskrav

Kommunen har också brister i arbetet med att se till att elever som behöver det får studiehandledning på sitt modersmål. Elever med annat modersmål än svenska riskerar därför att inte nå kunskapskraven i grundskolan.

Skolinspektionen pekar också på brister i elevhälsan vid flera skolor när det gäller det förebyggande och hälsofrämjande arbetet.

Senast den 25 september ska Karlskrona kommun ha rättat till bristerna samt redovisat vad man gjort, annars kan Skolinspektionen gå till förvaltningsrätten för att ansöka om vite på 750 000 kronor för kommunen. Kommunen har möjlighet att överklaga Skolinspektionens beslut inom tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.