Byborna hjälper asylsökande på Furgården

Uppdaterad
Publicerad

Att vara inkvarterad på ett asylboende i Sverige kan vara en tid full av ovisshet, rastlöshet och väntan. På Furgården är kanske tillvaron lite enklare. Här ställer nämligen många bybor upp som volontärer på boendet.

Byggnaden som tidigare var Blekinge Läns Sanatorium i norra Fur, i närheten av Saleboda huserar idag 350 asylsökande. Många kommer från inbördeskrigets Syrien och söker en bättre tillvaro i Sverige. De kom hit under augustis första veckor och välkomnades av folk från bygden.

– Jag gör det av ren medmänsklighet, men också av egoistiska skäl. Jag får nya vänner och dessutom ett kulturutbyte, säger Birgitta Håkansson, från Älmtamåla skolrotels intresseförening.

#flykt

Stannar och pratar

Hon är en av dem som visat intresse för de asylsökande i Fur. Vanligtvis brukar hon stanna till och prata med dem, men hjälper också till och ser till att det händer saker på gården.

– Min man är bandbokare och om några veckor har vi fixat en konsert här på boendet, säger hon.

En annan som valt att ställa upp är Hartmut Günther. Han minns när byborna först fick höra om att det gamla sanatoriet skulle bli asylboende.

– Det var en del som var negativt inställda till boendet. Det kände vi inte var bra, så vi ville göra något. Det har hänt så lite här i Fur de senaste åren och nu blir det liv här igen. Det behövs nya människor.

Lagar cyklar

Varje söndag är han på plats och hjälper de boende laga cyklar. Dels eftersom det endast finns runt 10 cyklar att låna, som tillsammans med ganska få bussturer ger mycket stillasittande. Men också för att han tror att de boende behöver aktivera sig.

– De har ingen sysselsättning och det här är ett sätt att ge dem något att göra. Men det behövs mer. Vi behöver ännu fler som engagerar sig och som har idéer, säger han.

Frun Beate hjälper till i syjuntan i rummet bredvid. Båda verksamheterna är uppskattade bland de boende, vilket märks inte minst på hur många som trängs i syrummet.

På gården sitter en grupp män och pratar. En av dem är Mohamed Doubia från Syrien.

– Det svenska folket är trevliga och bra människor. Vi vill komma hit och jobba. Många av oss är högutbildade och vi vill bidra till samhället.

Efter flera år av inbördeskrig var han, liksom miljontals andra tvungna att fly sitt hemland.

– Svenskarna är ett fredligt folk. Vi vill visa att syrier också är fredliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet