Dålig giftkoll på badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Badplatser i Blekinge kan ha förorenat badvatten, trots att kommunerna menar att det är av utmärkt kvalitet. Det visar en granskning som SVT har gjort. En av dem är Stumholmen i Karlskrona.

På Stumholmen har det tidigare funnits flera olika militära aktiviteter, en kemtvätt och ett garveri. Verksamheterna har hanterat både farliga kemikalier och tungmetaller, vilket innebär att de kan finnas i marken och i vattnet.

Men de prover som kommunen tar på badvattnet visar bara halten av bakterier och om det är algblomning.

– Det ingår inte i provtagningen för badvattenkvaliteten, utan vi följer EU-direktivet för badvatten, säger Magnus Lindoffsson, miljöchef i Karlskrona kommun.

”Hög risk för människors hälsa”

SVT har kartlagt 2 700 av landets officiella badplatser. I Blekinge finns tre badplatser som ligger nära områden som länsstyrelsen har pekat ut som hög risk för människors hälsa och för miljön.

Det är badplatsen i Kuggeboda och vid Mollsjön i Ronneby kommun, samt Stumholmen i Karlskrona. De ligger i områden där det har funnits olika verksamheter som har använt sig av tungmetaller eller farliga kemikalier.

– Normalt så faller du inte död ner pladask när du får det i dig, utan vi får i oss dem och vi vet inte i dag vad hela den här soppan av miljögifter vi får i oss har för effekt, säger Britta Hedlund, biokemist på Naturvårdsverket.

Komplicerad process

Även om Stumholmen ligger i länsstyrelsens nästa högsta riskklass bland förorenade områden, så har det inte gjorts några utredningar om och i sådana fall hur mycket miljögifter det finns i marken och i vattnet, eftersom det är en komplicerad process och ibland svårt att veta vem som ska stå för kostnaderna. Kommunen kan inte heller börja ta prover på eget initiativ.

– Det är mer en samordningsfråga för högre instanser, det är inget som den enskilda kommunen kan hitta på egna lösningar för, säger Magnus Lindoffsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.