Lokalbristen hindrar dansarna

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge är ett av länen där föreningsidrottande bland barn och unga minskar mest . Men i Karlskrona finns dansföreningen Spider som har en kö av unga som vill dansa men inte kan det på grund av lokalbrist.

Dans- och kulturföreningen Spider har funnits sedan 2001 och växer ständigt. Idag har man cirka 600 medlemmar och ytterligare hundra på kö.

– Vi skulle behöva två stora danssalar på 100 kvadrat, ungefär samma storlek som den vi har här i idrottshallen i Karlskrona. Då skulle vi kunna ta emot de här hundra. Det hade varit fantastiskt, säger Christina Vermandis, ordförande för Spider.

Konkurrerar om utrymme

Dansarna i föreningen håller just nu på att träna inför sin vårshow som fyller konserthuset i Karlskrona fyra gånger och ses av en publik på totalt cirka 2500 personer.

Östersjöhallen där föreningen har sina träningslokaler är sliten ska byggas om inte minst med tanke på att handbollen gått upp i elitserien.

I lokalerna konkurrerar man med bland annat handboll och bordtennis och har ibland känt att man inte är lika viktiga.

– Vi har ju inte events och matcher på det sättet, i nationella sammanhang, så det kanske beror på det. Hoppas inte det beror på kön, säger Christina Vermandis.

Har du misstänkt det?

– Ja, ibland har vi känt att vi inte är lika viktiga och så tycker jag att det inte bör vara 2015, säger Christina Vermandis.

Hamnar i bakvattnet

Chefen för kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskrona menar att kommunen har ett genustänk, men att dansföreningen kan hamna i skugga av de mer traditionella idrotterna.

– De stora idrotterna och deras förbund har ju en vana att ta för sig. De slåss ju verkligen för att de ska få de här utrymmena och ställer krav på dem. Sedan är det de här föreningarna som jobbar och jobbar, men de kan hamna lite i bakvattnet tyvärr, medger Ann-Katrin Olsson och menar att de är medvetna om detta.

Ikväll ska kommunerna diskutera Östersjöhallens framtid med föreningarna och lokalfördelningen är en fråga. Men de närmsta åren blir det inga förändringar.

– Till att börja med så sker det ingen förändring de närmsta två åren, under den tiden har vi inga planer på att ändra verksamheten där, säger Ann-Katrin Olsson.

När det gäller framtiden för dansföreningen och deras 600 elever kan hon inte lova något.

– Nej, det kan jag inte. Det händer så mycket hela tiden så jag vet inte hur tankarna i politiken är, säger Ann-Katrin Olsson.

Planerna för Östersjöhallens framtid ska presenteras i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.