Missbruksvården ska tas upp på nästa nämndmöte

Uppdaterad
Publicerad

Ökat tryck på missbruksvården vid Blekingsjukhuset gör att patienter tvingas vänta på vård. Men nu lovar ansvarig politiker att lyfta frågan om mer resurser redan på nästa nämndmöte.

Det finns för lite resurser för att kunna ta emot drogberoende patienter i Blekinge. Psykiatrins beroendeenhet hade 653 besök när de öppnade 2010 – och förra året hade den siffran ökat till över 3700 besök.

Och ökningen fortsätter. Det här har gjort att mottagningen under vissa perioder tvingats till intagningsstopp.

– Det har varit i de situationer när mottagningssköterskorna har varit så överbelastade att de inte har kunnat ta emot mer. Då har man fått hänvisa till psykiatri och primärvård. Man har skapat väntetid och konsekvenserna blir ju att patienterna blir lidande när man får vänta på en behandling, säger Peter Stålhandske, avdelningschef på psykiatrins beroendeenhet i Blekinge.

Mest alkoholmissbruk

Beroendeenheten har patienter med alla typer av drogmissbruk. De har i dag åtta vårdplatser och en öppen mottagning – och den största patientgruppen är de med svåra alkoholproblem.

Både från verksamheten och från politiskt håll ser man att droganvändandet gått ner i åldrarna, vilket oroar.

– Det tycker jag är hemskt. Jag känner att hela samhället måste förändras och ta sitt ansvar. Både kommun och landsting måste arbeta för att få ner den psykiska ohälsan och drogmissbruket, säger Ann-Christin Denebo (S), ordförande i nämnden för psykiatri och habilitering i Blekinge.

Behövs mer personal

Det behövs både mer personal och större utrymme i lokalerna som behövs för att man ska kunna klara det ökade trycket av patienter som kommer till beroendeenheten.

– För att kunna ta ett helhetsgrepp behövs mer pengar till beroendevården, säger Peter Stålhandske.

Och Ann-Christine Denebo håller med.

– Det känns som att man måste satsa mer pengar, det håller jag med om. Vi får ju titta på detta nu och få nya siffror och ta upp den här frågan i nämnden och diskutera detta noga.

Kan du ge några löften?

– Jag kan ge löftet att vi kommer att ta upp det i nämnden och att jag kommer att arbeta hårt för det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.