De ovanliga davidshjortarna på Eriksberg har fått kalvar. Fortfarande har kalvarna inte fångats på bild, eftersom de måste visas ostört. Davidshjortarna på bilden kommer från SVT:s arkiv. Foto: SVT

Dubbel babylycka på Eriksberg

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är en stor händelse, både för oss och davidshjortarna. Kalvarna och deras mammor verkar pigga och allt ser bara bra ut, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Vilt & Natur.

Det var i september förra året som de kinesiskättade davidshjortarna, som är utrotade i vilt tillstånd, kom  till Eriksberg i Blekinge. Djuren har transporterats från ett reservat i Sussex, England, och ska vara i karantän i minst ett år innan de visas upp för allmänheten.

Davidshjorten brunstar under sommaren och därför blev hondjuren parade under sin tid i England. Eftersom det gäller tillträdesförbud till karantänen och hjortarna ska vistas så ostört som möjligt för att förbli vilda, är det fortfarande oklart vilket kön kalvarna har. De har ännu heller inte fångats på bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.