Svävaren från Gränslös samverkan bistod vid olyckan i Studentviken. Foto: Jonas Bärnheim

Minst tre föll genom isen i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

På minst tre olika platser i Karlskrona föll människor genom isen under söndagen. ”Isen är förrädisk på sina ställen”, säger Rolf Svensson, på frivilligorganisationen Gränslös samverkan i östra Blekinge.

Det första larmet kom strax innan tre på söndagen. En skridskoåkare hade fallit igenom isen vid Studentviken i Karlskrona.

Svävare räddade

Mannen, som är i 30-årsåldern, kunde hjälpas ur vattnet av förbipasserade. Kort senare var svävaren från Gränslös samverkan ute på isen och kunde undsätta honom.

– Vi förde honom till en ambulans som väntade på Rosenholms udde, säger svävarpiloten Rolf Svensson som var med under räddningsaktionen.

Blekingesjukhuset uppger att mannen låg i vattnet cirka sex minuter och att hans skador blev lindriga.

– Isen var bara fem centimeter på sina ställen. Har man ingen iskunskap och saknar ispikar är det lätt att det händer en olycka, säger Rolf Svensson till SVT Nyheter Blekinge.

Ytterligare larm om olyckor

Larmet vid Studentviken följdes strax därpå av larm om ytterligare två isolyckor, först från Norra Långö och sedan från Hästö.

I bägge dessa fall ska de som fallit i dock ha lyckats ta sig upp på egen hand.

Vid Norra Långö berättar SOS Alarm att mannen som fallit i lyckats ta sig upp och lämna platsen i bil. Han hade dock lämnat kvar en sko vid vaken. Någon som sett skon ska sedan ha larmat.

Fakta/Gränslös samverkan

Frivilligorganisation i östa Blekinge som startades 2009 och som arbetar tillsammans med Sjöräddningssällskapet (SSRS).  Stöttar Landstinget i Blekinge, samt Karlskrona och Ronneby kommun. Idag är cirka 18 personer aktiva i föreningen. I november förra året fick föreningen sin svävare på uppdrag av SSRS. Farkosten används i räddningsinsatser i hela skärgården, men även för att snabbt få ut sjuksvårdspersonal till Aspö. Förutom svävaren har Gränslös samverkan ett antal bandvagnar som kan sättas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.