Annicka Engblom (M) kommer fortsätta kämpa för demokratin. Foto: SVT

Engblom (M): ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspolitikern Annicka Engblom är inte förvånad över hotet mot riksdagen.

Exakt vad hotet som kom in till Riksdagshuset i dag bestod i är oklart, mer än att det skulle röra sig om någon form av brev. Annicka Engblom är moderat riksdagspolitiker från Karlskrona.

– Jag är inte förvånad i sådana här tider. Vi kan nog få se hot mot flera länder och beslutsfattande organ, och det är ju känt internationellt vilket ansträngt läge vi har i Sverige. Sedan vet inte jag om det är ett organiserat hot eller från ensam person, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

”Demokratin tog ett steg tillbaka”

Hotet kom bara tre dagar efter terrordåden i Paris, och Annicka Engblom drar paralleller till de händelserna. Men även till den rådande flyktingkatastrofen.

– Hotet är att ta på allra största allvar. Demokratin tog i fredags ett stort steg tillbaka. Vi har ett försämrat säkerhetsläge sedan flera år tillbaka, och efter händelserna i Paris är det än mer viktigt med gränskontroll, så att de människor som söker skydd i vårt land både har asylskäl och kan styrka sin identitet. Samtidigt har jag en stor medkänsla med dem som verkligen flyr. Och att många flyktingar också nu får misstänksamhetens ögon mot sig och inte förtjänar det.

Är inte rädd

Annicka Engblom (M) befinner sig inte i Riksdagen i dag, utan är hemma i Karlskrona. Men hotet och händelserna i Paris gör henne inte rädd.

– Nej. Demokratin måste vi slåss för varje dag. Det här gör mig än mer resolut och bestämd inför det hårda arbete vi har framför oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.